Spierpijn op de silotrap


Maandagavond. In het Venster wordt geoefend door de Jongeren Theater School (JTS) en Ill Skill Squad. Samen maken ze de silo-scène, met het studentenharmonieorkest De Ontzetting als begeleiding. De Ontzetting gaat een stuk spelen dat door Andries van Rossem voor deze locatie is gecomponeerd. Alles draait hier om beweging. Er is geen script, al zit er wel een verhaal in. Over een werkdag, waarbij het werk alsmaar door moet gaan, ook bij afleiding en onderbreking. Ill Skill en JTS werken nauw samen om deze scène invulling te geven. Dat betekende voor de spelers van JTS in eerste instantie spierpijn, want normaal wordt er niet veel gedanst. Deze voorstelling is heel fysiek. Tijdens hun repetities zonder Ill Skill zijn ze vanuit improvisatie begonnen bewegingen te creëren.
Nu betekent het samen met de jongens van Ill Skill warming uppen en gezamenlijke bewegingen onder de knie krijgen. Voor Ill Skill is dansen hun leven. Ook als er niet gerepeteerd wordt draait er voortdurend wel eentje op de grond, of staat op z’n hoofd of loopt tegen de muur op. Het betekent voor JTS hard werken en veel zweetdruppels om de jongens bij te benen. Maar dat lukt!
W750 JTS & Ill Skill
Na een uurtje worden jassen en tassen gepakt en vertrekt het hele gezelschap naar de locatie. De silo is toch wel serieus hoog als je eronder staat, vinden ze allemaal. Niet iedereen staat te springen om helemaal bovenin te staan. Edgard Geurink (van JTS) en Erik Bos (van Ill Skill) staan beneden aanwijzingen te roepen door een megafoon. “Gróter die bewegingen! Jullie zijn zó klein van hier uit!” Maaike van JTS zingt een stukje vanaf het tweede balkonnetje. Haar geweldige stem klinkt als een klok, zelfs zonder enige versterking.
Het wordt uiteindelijk donker en het begint te regenen. Het is koud. Maar de kop is er af, de silo is verkend en er volgen nog een aantal repetities ter plekke om alles uit te werken. Een spectaculaire locatie, die silo!