Door de regen en de wind …


Vrijdagavond 24 mei, locatierepetitie bij studentensociëteit Ceres. Als het publiek deze locatie binnentreedt komt het in een andere wereld. Sfeervol kaarslicht verlicht de zaal van de sociëteit. Het orkest Sonante zorgt voor prachtige, wat sinistere muziek, de spelers van de Wageningsche Studenten Tooneel Vereeniging “Pierrot et Colombine” zien er al even prachtig uit . Ze spelen met hart en ziel en er is zelfs een soort special effect. Hier heerst een donker sfeertje, drama en intriges in de godenwereld, en een roep om verantwoordelijkheid. Ook dit wordt een hele mooie scène!
Vanavond worden er punten op de i gezet. Orkest en spelers moeten op elkaar afstemmen. Albert Hoex is er vanavond bij en doet samen met regisseur Lise-Lott Kok een paar ingrepen die de scène nog sterker maken. Zo gaat er een herhaling uit de muziek, wat spel en muziek beter doet aansluiten. De binnenkomst van Zeus wordt nog dramatischer gemaakt door het te onderstrepen met cello’s.
De musici hebben zo hun eigen problemen. Door de donkere sfeer is de bladmuziek moeilijk te lezen. Er moet voor lampjes gezorgd worden. Een van de musici vertelt ook dat het samenspel tussen orkest en acteurs best lastig is. “Het is heel anders dan een concert. Hier gaan we mee in het stuk, waardoor je ook op het spel moet letten. Bovendien wordt je automatisch wat afgeleid door wat er op de vloer gebeurd en dan moet je ineens zelf weer spelen. En dan is het ook nog geen makkelijke muziek”.
Maar het gaat ze uitstekend lukken, en móói dat het wordt!……


Zaterdag 25 mei. De zon schijnt, het lijkt prachtig weer voor een repetitie op een buitenlocatie, maar bij de silo is het ongelooflijk koud en er staat een stevige wind die tussen de gebouwen doorblaast. De twaalf musici van studentenharmonieorkest De Ontzetting zitten met capuchons op, dikke dassen en opgetrokken schouders te kleumen op hun stoeltjes onderaan de silo. Een eindje verderop zijn de spelers van de Jongeren TheaterSchool en de dansers van Ill Skill Squad in conclaaf met Edgard Geurink (JTS), Erik Bos (Ill Skill) en Albert Hoex. Daarna begint de doorloop. Iedereen klautert de silo op. Het orkest zet in en de scène, een mengeling van spel en dans, gaat van start. Er wordt met grote lijnen gewerkt want de spelers en dansers zijn zó klein op die enorme silo. En net als met de sterflat heeft men tijdens de dansgedeelten weinig houvast aan elkaar, ze zien elkaar niet. Achter de deuren (waar ze in en uit gaan) heerst gebrom van de machines in de silo (het werk daar gaat door, dus ook tijdens de voorstellingen), dus het vergt concentratie om er “in” te blijven. Als je even binnen bent zit je ineens in een heel andere sfeer. Het is op z’n zachtst gezegd een uitdagende locatie.
En de musici beneden hebben het ook al niet makkelijk. Regelmatig komt er een enorme windvlaag die tòch weer bladmuziek weet mee te nemen, ondanks alle maatregelen. De verkleumde musici worden ‘s middags afgewisseld door een verse ploeg die, nu de zon gedraaid is daarvan kunnen profiteren wat het iets geriefelijker maakt, al blijft de wind. De spelers en dansers laten zich er niet onder krijgen,ze repeteren de hele dag door. Om het publiek straks een spectaculaire scène voor te zetten…..

We nemen ook nog even een kijkje in de kas, waar de spelers van Lens en de koorleden van PuntUit aan het repeteren zijn. Het is er warm, met de zon op het glazen dak. Heerlijk om even bij te komen na de koude silo. “Het kan hier erg warm worden”, zegt Dolf Straathof van Unifarm, “en als er een fikse regenbui komt hoor je niets meer van wat hier binnen gebeurd”. Laten we hopen dat de weergoden ons tijdens de Expeditie een beetje goed gezind zijn……. Het prachtige gezang van PuntUit is vandaag echter glashelder te horen en de acteurs zijn lekker met de koekipapen en de komkiwi’s in de weer. Ze zijn er al ongeveer klaar voor. Al is het wel wennen aan het onverwachte geratel van automatische zonneschermen en het aanslaan van de luchtvochtigheidregelaars.

In het Forum zijn ze ook een eind opgeschoten. De situatie daar is weer aangepast. Men vond het toch te link dat de leden van het Toonkunstkoor op grote hoogte op tafels en stoelen dicht bij de balustrade moesten staan, dus de hele scène is weer verkast naar een ander balkon waar iedereen gewoon op de grond staat. Vandaag zingt het koor in kostuum, en vooral de opkomst wordt daardoor erg Forum-waardig! De koperblazers zijn uitgebreid naar vijf mensen. Prachtig, dat koper en de stemmen en dat grote koor!


Zondag 26 mei. Weer een gure dag. Er waait een koude wind door de voetbalkooi van Pomona.
De jongens van Ill Skill Junior en de leden van de slagwerkgroep van de Harmonie geven geen krimp. Ook al zijn de dansers van Ill Skill Junior nog jong, ze blijven bewonderenswaardig gefocust. De scène is een prachtige mix tussen de dansers en de slagwerkers. Ze zijn al goed op elkaar ingespeeld. Erik en Thomas Bos (Ill Skill) zitten met aantekenboekjes langs de kant om punten op de i te zetten. Dààr nog iets beter blijven tellen, dààr naar de muzikanten kijken…
In de pauze is het even naar de warme Pomhorst om wat te drinken en een boterham te eten. En om te kleden, want er is een rek met kostuums en een tas met petten met de instrumenten meegekomen. Veel gelach tijdens het omkleden. De broeken van de jonge dansers waren allemaal te groot, maar nu zijn ze passend gemaakt. Op een of andere manier ontbreken nog een paar jasjes, maar dat komt voor woensdag allemaal goed. De slagwerkers van de Harmonie zijn nog wel gewend om in uniform te spelen. Rob van Plateringen doet een one-manshow met z’n pet achterstevoren op z’n hoofd en een sukkelig loopje, gejoel van de slagwerkers.
Maar daarna is iedereen weer serieus en volgt een kostuumdoorloop. De dansers kunnen zich gelukkig goed bewegen in hun uniformen. Alles valt steeds meer op z’n plaats, de scène is zo goed als klaar voor de première woensdag. En deze cast is van plan om de show te gaan stelen!

Bij de sterflat worden ook puntjes op de i gezet. De muziek schalt door de hele omgeving. Ook hier koude musici. De meiden van dansschool Jacqueline Hutten beginnen vertrouwd te raken met het gebouw. Binnen zet Jeanet Hacquebord van De Plaats de laatste krukjes voor het publiek in elkaar. Nog een groepsfoto van musici en dansers en dan òp naar woensdag!

Bijna alle repetities zijn hiermee gedaan. Alleen toneelgroep WDT en de musici van Madlot repeteren dinsdag nog, omdat er dit weekend een evenement op het Wallepad was.

En nu allemaal duimen voor een beetje goed weer tijdens de eerste Expeditieavonden……