Nooit geweten dat een koeienhoorn zó prachtig kan klinken


Een avondje te gast bij muziekgroep Madlot. Geen repetitiezaaltje dit keer maar een gezellige woonkamer met snorrende kachel en uitzicht op de dijk. Madlot bestaat uit zes leden waarvan er vanavond vijf aanwezig zijn. Tijdens de Expeditie zullen ze steeds met z’n vieren spelen.
Nadat ze eerst op de foto zijn gegaan voor het programmaboekje scharen de muzikanten zich rond de tafel met hun prachtige instrumenten. We horen welke stukken er straks gespeeld gaan worden tijdens de Wallepadscène, waar ze de spelers van WDT gaan begeleiden tijdens hun versie van de Midzomernachtsdroom. Ze hebben meer stukken paraat om uit te kiezen, zodat het ze niet de oren uitkomt na zeven keer spelen op een avond. En we kunnen wel vertellen: dat wordt feest op het Wallepad!
W750 Madlot
Na de muziek voor de Expeditie wordt er nog van alles gespeeld terwijl Bert ons tussendoor uitleg geeft over de oorsprong van de muziek en de instrumenten. Wij wisten bijvoorbeeld niet dat de doedelzak oorspronkelijk uit Iran afkomstig is, dat de prachtige draailier nog steeds hier en daar gebouwd wordt en dat men de rommelpot vroeger zelf maakte met een varkensblaas. De rommelpot die we vanavond horen is door een pottenbakster gemaakt en heeft een trommelvel, wat sterker is dan een varkensblaas. En nooit geweten dat een koeienhoorn zó prachtig kan klinken. En de schalmei, echt zo’n instrument waarvan iedereen de naam wel kent maar het instrument zelf niet. Het is een fluit, eigenlijk een pijp van een doedelzak. Doedelzakken en draailieren waren er al in de 11e eeuw, vertelt Bert. In de 17e eeuw kwamen er violen en de trekzakken stammen uit de 19e eeuw. De combinatie van instrumenten zoals wij die horen kunnen dus vroeger nooit samengespeeld hebben. “Des te leuker om dat nu wel te doen” roepen ze.
Ze genieten duidelijk van het samenspelen en wij genieten van de vrolijke muziek en de sfeer. Het is een beetje alsof we in een Ierse kroeg zitten waar ook vaak rond te tafel muziek gemaakt wordt. Zoals gezegd: dat wordt straks feest op het Wallepad. Judica, Bert, Ariëtte, Roald en Rolf, bedankt voor een heerlijke avond.