Klanksluiers weven en koren mengen


Leuk om deze avond bij het Cantatekoor in de Piekschool te zijn. Omdat we een paar weken geleden al een repetitie van het Wagenings Kleinkoor hebben bijgewoond zijn de eerste klanken al bijna vertrouwd. En ook dit koor zingt straks dus in (hemels)blauwe kleding. Beide koren zingen samen de scène in de kerk, met spel van theatergroepen Toteel en Werktheater. Het stuk wordt dus door beide koren ingestudeerd, al hebben ze soms verschillende gedeelten. Dirigent Marjon van der Linden zingt waar nodig de Kleinkoorgedeelten, waardoor ons ineens duidelijker wordt hoe het geheel gaat klinken. We merken dat de koorleden eigenlijk nog geen idee hebben van wat dat geheel, ook met de spelers, gaat worden. Terwijl wij het steeds meer voor ons gaan zien zetten zij hun tanden in dit moeilijke stuk. Want dat is het, het is complex en er zitten veel uitgerekte klanken in. Sommigen hebben moeite om de energie er in te houden, met al die lang aangehouden noten. Daar komt bij dat dit koor niet echt gewend is om a capella te zingen. Meestal worden ze door muziek begeleid. En het door Marielle Woltring gecomponeerde stuk is geen makkelijk in het gehoor liggend deuntje. Maar het vormt soms prachtige klanksluiers die straks door de kerk geweven worden, van het ene balkon naar het andere.
“Laten we het eerst even op lalala doen, zodat jullie véél breedte kunnen maken”. roept Marjon. En tijdens de lange aaaah’s: “rustig ademen als je het nodig hebt, maar natuurlijk niet allemaal tegelijk”. Ook dirigent Jan Maas van het Kleinkoor besteedde daar aandacht aan, het ademen tijdens de aaaah’s …
De dirigenten gaan elkaar straks per dag afwisselen. Waar ze komen te staan in de kerk is nog niet helemaal duidelijk. Om twee koren te dirigeren moet je wel goed zichtbaar zijn. Gaan de koren zich eigenlijk mengen? Ze verschillen nogal in grootte. Ook dat is nog niet helemaal duidelijk. En mensen hebben soms ook houvast aan elkaar in een koor, dat valt weg als je alles mengt.
Het zal zich allemaal gaan uitwijzen op de eerste locatierepetitie. Dat zal spannend zijn als beide koren en de spelers voor het eerst samenkomen. We zijn ontzettend benieuwd. Het heeft alles in zich om een prachtige scène te worden!