Het mysterie van de natuur


Op bezoek bij het koor PuntUit in de sfeervolle “schuur aan de dijk”. Bij de houtkachel en de tafel met thermoskannen koffie en thee zingt het koor vóór de pauze de stukken voor de Expeditie.
Zij staan straks samen met de acteurs van Lens in de kas van Unifarm. Omdat we al bij een repetitie van Lens geweest zijn denken we de sfeer van de liederen te kunnen plaatsen bij de scène. Even navragen bij dirigent Herman Groenestein. Hoe is de keuze van de stukken tot stand gekomen? “Thema van de scène is maakbaarheid”, vertelt Herman, “en de sfeer van bijvoorbeeld de Finzi-liederen (een Britse componist) op een gedicht van Robert Bridges is een sfeer van het mysterie van de natuur, het ongrijpbare. Het is beschrijvend als een landschap, organisch bijna. Vergankelijkheid zit erin, vergaan en weer opbloeien. Het is de tegenstelling tot het klinische.”
Het zijn geen makkelijke stukken, maar het klinkt betoverend. “Keigoed!” roept Herman.
Na de pauze worden er andere stukken gezongen, dus niet voor de Expeditie. Het is eigenlijk net een privéconcert. We blijven nog lekker zitten genieten …